Στο κέντρο μας υλοποιούνται οι παρακάτω υπηρεσίες:

  • Πρόληψη πτώσεων
  • Προγράμματα βελτίωσης της μνήμης
  • Κατ’οίκον αποκατάσταση
  • Εργοθεραπευτική αξιολόγηση του περιβάλλοντος
  • Εργονομικές προσαρμογές
  • Πρόγραμμα βελτίωσης σωματικής αντοχής για άτομα που νόσησαν με Covid-19

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ Ή ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

Οι φροντιστές όπως και το οικογενειακό περιβάλλον, επωμίζονται ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της φροντίδας που απαιτείται από άτομα με άνοια ή με σοβαρές κινητικές δυσλειτουργίες. Σύμφωνα με τους Wimo, Gauthier & Prince,2018,ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια αναμένεται να αυξηθεί από 50 εκατομμύρια το 2018 σε 82 περίπου εκατομμύρια το 2030. Κυρίως επηρεάζονται οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, στις οποίες καθήκοντα άτυπου φροντιστή αναλαμβάνουν κυρίως γυναίκες οι οποίες έχουν την μεγαλύτερη συμβολή στη συνολική φροντίδα των ατόμων με ανάγκες.

Όμως η φροντίδα ατόμων με άνοια ή με κινητικούς περιορισμούς είναι ιδιαίτερα απαιτητική τόσο σε σωματικό όσο και ψυχικό επίπεδο. Σύμφωνα με τους Bauer & Sousa – Posa, 2015, και τους Bom, Bakx, Schut & Van Doorslaer, 2018, η παροχή φροντίδας σχετίζεται με επιβάρυνση της ψυχικής και της σωματικής υγείας του φροντιστή. Επίσης παρατηρείται κατάθλιψη, ιδιαίτερα σε φροντιστές ατόμων με σοβαρή νοητική ή κινητική δυσλειτουργία (Karg, Graessel, Randzio & Pendergrass, 2018).

Το «φορτίο των φροντιστών» όπως επικρατεί διεθνώς, περιλαμβάνει ψυχική, συναισθηματική, σωματική αλλά πολλές φορές και οικονομική επιβάρυνση . Συνεπώς για όλους αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητη η υποστήριξη των φροντιστών έτσι ώστε να παρέχουν την καλύτερη δυνατή καθημερινή φροντίδα σε άτομα με ανάγκες, αλλά και να είναι σε θέση να διαχειριστούν την προσωπική τους ψυχική επιβάρυνση.

Η ενίσχυση των φροντιστών, αλλά και του οικογενειακού περιβάλλοντος, των ατόμων με άνοια ή κινητικούς διαταραχές μπορεί να διενεργηθεί και να ολοκληρωθεί ολιστικά, με τη βοήθεια εργοθεραπευτικών παρεμβάσεων σε τρεις άξονες.

Θεωρητική εκπαίδευση

Κατανόηση της άνοιας

Εκπαίδευση με στόχο την κατανόηση της έννοιας της άνοιας, της συμπτωματολογίας και της εξέλιξής της σε στάδια καθώς επίσης και των διαφορετικών μορφών της ( πχ Alzheimer, αγγειακή άνοια).

Βασικές ιατρικές γνώσεις

Εκπαίδευση στην παροχή Πρώτων Βοηθειών, στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, στην σωστή διαχείριση και χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής, καθώς επίσης και εκπαίδευση για την πρόληψη των πτώσεων.

Πρακτική εκπαίδευση

Κινητική υποστήριξη

Εκμάθηση τεχνικών μετακίνησης και ανύψωσης με στόχο την αποφυγή τραυματισμών. Εκμάθηση ασκήσεων με στόχο τη βελτίωση της κινητικότητας των ατόμων με ανάγκες, την ασφαλή μεταφορά τους και την ορθή χρήση των ορθοπεδικών ή άλλων βοηθημάτων.

Καθημερινή φροντίδα

Υποστήριξη για την καλύτερη διεκπεραίωση της καθημερινής ρουτίνας του ατόμου, όπως η προσωπική υγιεινή, το ντύσιμο, το φαγητό καθώς και κάθε άλλη καθημερινή δραστηριότητα, με σκοπό την προώθηση της αυτονομίας του.

Συνεργασία με επαγγελματίες υγείας

Κατανόηση της αναγκαιότητας συνεργασίας με επαγγελματίες υγείας όπως πχ γιατροί, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, με στόχο την παροχή της βέλτιστης φροντίδας στα άτομα με ανάγκες.

Επικοινωνιακές δεξιότητες

Εκμάθηση τεχνικών μη λεκτικής επικοινωνίας όπως χειρονομίες ή εκφράσεις προσώπου. Ενδυνάμωση της υπομονής και της δυνατότητας κατανόησης όλου του φάσματος των αλληλεπιδράσεων με άτομα με άνοια.

Προσωπικές δεξιότητες

Εφαρμογή τεχνικών για την εκμάθηση και την ενδυνάμωση της ψυχραιμίας και της υπομονής ιδιαίτερα σε συνθήκες πίεσης.

Συναισθηματική υποστήριξη και αυτοφροντίδα

Ενσυναίσθηση

Υποστήριξη για την ανάπτυξη ενσυναίσθησης και κατανόησης των συναισθηματικών αναγκών των ατόμων με ανάγκες.

Υποστήριξη του φροντιστή και της οικογένειας

Κατανόηση της ανάγκης, αλλά και του οφέλους που προκύπτει από την συνεργασία με τον φροντιστή και το οικογενειακό περιβάλλον.

Διαχείριση άγχους

Εκμάθηση στρατηγικών για τη διαχείριση του άγχους, της σωματικής και ψυχικής κόπωσης του φροντιστή και της οικογένειας.

Υποστήριξη και δικτύωση

Παροχή πληροφοριών αναφορικά με ομάδες υποστήριξης και δικτύωση με άλλους φροντιστές.

Επισημαίνεται πως η υποστήριξη του φροντιστή και της οικογένειας, όπως επίσης και η ενημέρωση αναφορικά με νέες μεθόδους και βέλτιστες πρακτικές παροχής φροντίδας σε άτομα με ανάγκες, πρέπει να είναι συνεχής και να προσαρμόζεται πάντα, τόσο στις ανάγκες του ατόμου όσο και σε εκείνες του φροντιστή.

Στο Κέντρο μας βασιζόμαστε σε εργοθεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους προς διευκόλυνση του έργου του φροντιστή, καθιστώντας ευκολότερη τη συνεργασία του τόσο με το άτομο που χρειάζεται τη φροντίδα του, όσο και με την οικογένειά του. Διαθέτουμε κατάλληλη εκπαίδευση υποστηρίζοντας τον αποτελεσματικότερο και ταχύτερο εντοπισμό των αναγκών και των τριών μερών της σχέσης που αναπτύσσεται γύρω από ένα άτομο με άνοια ή με κινητικές δυσλειτουργίες, δηλαδή του ίδιου του πάσχοντα, της οικογένειάς του και του φροντιστή του.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας κατευθύνουμε προς τις ευκολότερες λύσεις, μέσα από τις εργοθεραπευτικές τεχνικές και στρατηγικές μας.