Στο Κέντρο μας αναλαμβάνουμε παιδιά και εφήβους με:

  • Δυσκολίες στην αδρή και λεπτή κινητικότητα
  • Διαταραχές του φάσματος του αυτισμού
  • Μαθησιακές δυσκολίες
  • Συναισθηματικές διαταραχές
  • Δυσκολίες στην επικοινωνία

Εργαλεία Εργοθεραπευτικής παρέμβασης:

  • Εργοθεραπευτική αξιολόγηση
  • Λειτουργικές ασκήσεις κινησιολογίας
  • Εργονομικές προσαρμογές
  • Αισθητηριακή Ολοκλήρωση
  • Πρώιμη παρέμβαση
  • Μ.Ο.R.Ε

Εργοθεραπευτική υποστήριξη για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας

Η στιγμή που πρώτη φορά θα συνοδεύσουμε το εξάχρονο παιδί μας στο σχολείο είναι κομβική, τόσο για εμάς ως γονείς, όσο και για το παιδί.
Ένα παιδί έξι ετών, θεωρητικά πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει μαθητής. Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν την ωριμότητα σε σωματικό, νοητικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο για αυτή την ηλικία.
Η εργοθεραπεία μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της απαιτούμενης ωριμότητας του παιδιού για την είσοδο στο δημοτικό σχολείο, ώστε το παιδί να «αναλάβει» το ρόλο και τα καθήκοντα του μαθητή με μεγαλύτερη ευχέρεια.

Ενίσχυση των κινητικών δεξιοτήτων

Η χρήση ασκήσεων με στόχο τη βελτίωση της κινητικότητας και της ισορροπίας, συμβάλλει στην ομαλή ένταξη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον. Η ενθάρρυνση των γονέων για ενασχόληση του παιδιού με τον αθλητισμό ή το χορό παρέχει επιπρόσθετο όφελος στην ενίσχυση των κινητικών δεξιοτήτων.

Υποστήριξη της γραφής

Η γραφή είναι ο τρόπος αποτύπωσης του λόγου και της σκέψης με τη βοήθεια συμβόλων (γράμματα, σημεία στίξης κλπ). Η ενίσχυση των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, όπως το κράτημα του μολυβιού και η ακρίβεια στη γραφή, με τη βοήθεια ασκήσεων, προετοιμάζουν το παιδί για να ανταποκριθεί καλύτερα στις απαιτήσεις της πρώτης τάξης του δημοτικού σχολείου.

Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων

Η χρήση εργοθεραπευτικών δραστηριοτήτων ενισχύει την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη συνεργασία με άλλα παιδιά. Η ενθάρρυνση των γονέων, για συμμετοχή του παιδιού σε ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες, συμβάλλει επιπλέον στην ανάπτυξη και ωρίμανση των κοινωνικών του δεξιοτήτων.

Υποστήριξη της οργάνωσης και της αυτονομίας

Η υποστήριξη της αυτονομίας και της οργάνωσης του μικρού μαθητή τον βοηθά να αναλάβει σταδιακά την ευθύνη της μαθητικής του πορείας. Αυτό σημαίνει ότι βαθμιαία καθίσταται ικανός να αντιληφθεί το σκοπό και το περιεχόμενο του μαθήματος και επιπρόσθετα να συνειδητοποιήσει την μέθοδο που θα ακολουθήσει στην μελέτη, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η εργοθεραπεία μέσω ειδικών δραστηριοτήτων μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του παιδιού στην οργάνωση των καθημερινών δραστηριοτήτων και στην ενίσχυση της αυτονομίας του.

Ανάπτυξη αυτοεκτίμησης

Η εικόνα που έχει ο καθένας για τον εαυτό του χτίζεται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Ο ρόλος των γονέων σε αυτή τη διαδικασία είναι πολύ σημαντικός, γιατί λειτουργούν ως «καθρέφτης» για τον εσωτερικό κόσμο του παιδιού. Συνεπώς, ότι βλέπει το παιδί στον «καθρέφτη», αυτό είναι η αίσθηση που δημιουργεί για τον εαυτό του. Οι γονείς μπορούν να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού τους ενθαρρύνοντάς το να αναγνωρίζει τις ικανότητες, τα ταλέντα και γενικά κάθε θετικό του στοιχείο.
Η εργοθεραπεία με στοχευμένη συμβουλευτική παρέμβαση, διευκολύνει το έργο των γονέων, στην καλλιέργεια της θετικής εικόνας που θα αναπτύξει το παιδί για τον εαυτό του στην έναρξη της μαθητικής του ζωής.
Συμπερασματικά η εργοθεραπεία, προσαρμοζόμενη στις ανάγκες του κάθε παιδιού, συμβάλλει σημαντικά στην ομαλή μετάβαση του κάθε παιδιού από την νηπιακή στην μαθητική ζωή.

Το κέντρο μας προσφέρει ευκαιρίες, τεχνικές και μεθόδους για την καθοδήγηση, τη βελτίωση και την οριοθέτηση των όποιων αδυναμιών αντιμετωπίζουν τα παιδιά ή και οι γονείς τους. Οι γονείς μπορούν να εκφράσουν και να συζητήσουν τις ανησυχίες τους, για όσα βλέπουν οι ίδιοι στο παιδί τους και μπορεί να τους προβληματίζουν, ή για θέματα που εντοπίζουν οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο. Πολύ περισσότερο, σε περίπτωση που ήδη διαθέτουν γνωμάτευση, που αφορά στο παιδί τους, στο κέντρο μας θα βρουν επιστημονική και εξειδικευμένη βοήθεια.

Η Εργοθεραπευτική αξιολόγηση περιλαμβάνει :

  • Αξιολόγηση αισθητηριακής ολοκλήρωσης
  • Αξιολόγηση κινητικής λειτουργικότητας
  • Αξιολόγηση μαθησιακών δυσκολιών
  • Αναπτυξιακή ετοιμότητα
  • Υποστήριξη και ενημέρωση των γονέων στις δυσκολίες του παιδιού
  • Συνεργασία με το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς του παιδιού για τα σημεία υποστήριξης και προόδου του